i

i

sâmbătă, 11 iunie 2011

Idei de vacanţă în Bucureşti

Când mă refer la vacanţă am în vedere o îndepărtare relaxantă de reperele citadine, o iluzie a schimbării de atmosferă urbană. Se sentir depaysé.
E suficient să căutaţi un parc, un petic de iarbă şi să vă aşezaţi. De exemplu, parcul Kiseleff. Iarba este cosită de vreo câteva zile şi formează o oază între stejari, tei şi frasini. Aşezaţi-vă pe spate şi ascultaţi păsărelele, priviţi coroanele bine conturate în fractali ale arborilor. Nu mai sânteţi în oraş. Piaţa Victoriei e la mică distanţă, dar acum nu mai e deloc, aşa cu cerul verde deasupra.

Acum este începutul verii în Europa. Este perioada în care pot fi auzite cele mai delectabile concerte de păsări. Pentru această plăcere neegalată şi neegalabilă de nici o muzică umană este nevoie să mergeţi într-un parc. De exemplu, în parcul Carol, care e şi plin de tei. Miroase frumos, temperatura e perfectă, iar păsărelele se întrec în triluri. Dacă mergeţi acolo înainte de răsăritul soarelui, e şi mai bine.

O altă idee este să mergeţi pe strada Sighet în jos, până ajungeţi la râul Colentina. Malurile pline de gunoaie, sălbatice încă, scot în relief poleiala modernă a oraşului, aşternut industrial şi betonant peste râuri, lacuri şi zăvoaie într-un timp prea scurt. Râul curge aici printre trestii la fel ca la ţară, mai sus spre Dâmboviţa sau mai jos spre Olteniţa.

O ultimă sugestie: luaţi masa la restaurantul Gerard. Se află la capătul bulevardului Mihalache, în staţia terminus a autobuzului 300. Intraţi în curte sau în casă. În spatele zidurilor curţii, decorate eclectic cu tot felul de tăbliţe, spaţiul bucureştean se transformă în spaţiu variabil, în funcţie de feelingul fiecăruia. Mie mi s-a părut că eram la mare. Specialitatea casei sunt micii şi stilul neo-empire kitch. Afară sunt montate televizoare, lângă busturi de faianţă, iar înăuntru se poate detecta un aer de castel cu plafonul înalt, şemineu şi multă întuneceală. Are un efect de transportare într-o staţiune estivală de gust îndoielnic sau pe un domeniu necunoscut. Ferestrele dau spre curte şi nu are contact cu strada, poate de aceea.

Sunt o grămadă de alte idei. Mi-ar placea să citesc şi ale sugestii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu