i

i

luni, 8 noiembrie 2010

Exotic de Cismigiu

Marele verde? Portocala de plastic? Copacul excentric din serele romantice ale Gradinii botanice? Nuuuu. Copacul vieţuieste in Cişmigiu, are un low profile de salcie sau plop, în schimb este încărcat în momentul în care vorbim cu aceste enormităţi complet deplasate pentru milieul temperat-banal din Bucureci. Căzuseră multe pe jos, respectiv în nămolul rămas după golirea lacului (apropos, de ce se golesc lacurile bucureştene iarna?). Am luat şi noi două, sînt grele ca bilele de petanque. Mars atack?

Un comentariu:

  1. Acum stiu cum il cheama pe copac. Numele lui este Maclura pomifera. Mereu imi vine sa ii zic Macrula. Desi nu pare, este inrudit cu dudul. Daca ne gindim mai bine, cei doi copaci au in comun inutilitatea fructelor. Cine maninca dude? Dar pseudo-portocale verzi?
    Originea lui Maclura se afla prin Texas, Arkansas si Oklahoma.
    Desi biloaiele verzi nu sint otravitoare, nu prea pot fi mincate. Doar caii mai gusta asa ceva, de aceea in America se mai numesc portocala cailor. Daca le lasi sa inghete capata un gust de castravete.
    Conform teoriei functiei fructelor, ar trebui sa existe un animal a carui dieta sa includa Maclura, pentru ca astfel semintele sa fie purtate si raspindite in circuitul natural. Cum nimeni nu serveste Maclura in zilele noastre, in afara de unii cai, oamenii au dedus ca acele animale carora Maclura le destinase fructele sale au disparut. Este vorba de o specie de lenes gigantic, poate de o specie de cal, de mamuti, mastodonti si alti imensi.

    RăspundețiȘtergere