i

i

marți, 7 decembrie 2010

Traficul din Bucureşti

Stau în staţie la 301 şi privesc maşinile care trec. Am timp berechet pentru asta, un sfert de oră a trecut deja. În jur, locul e pustiu, la stăvilar la Herăstrău. Adică e pustiu de oameni, el fiind intens populat de păsări şi copaci.

90% din maşini au un singur pasager, şoferul însuşi. Restul au doi pasageri, un el şi o ea de obicei, sau părintele la volan şi copilul in spate. Majoritatea vehiculelor sunt masini de calibru mare, multe sunt 4x4, BMW, Land Rover, Nissan.


În sfarşit, apare si autobuzul mult visat. Ploaia îngheţată m-a cam cristalizat. Nu e foarte aglomerat, pentru ca nu e oră de virf pentru pietoni. Număr pasagerii, sintem 40. De la stăvilar pînă la Piaţa Charles de Gaulle ne târâim în traficul compact, care curge liniar, fără întreruperi. Număr automobilele care ne despart de intersecţie: sint 27. Asta înseamnă că pe lungimea staţiei de autobuz se înşiruie maxim 35 de automobile, cu vreo 45 de pasageri. În autobuz la orele de vârf pot fi 80 de pasageri, iar într-un tramvai şi mai mulţi.


Ce cheltuială de benzină şi timp, pentru o miză atât de mică! Vorba lui Panait Istrati, omenire, proastă mai eşti.

2 comentarii: