i

i

marți, 4 octombrie 2011

Alte prăjituri

--> -->
Acum vine rândul unor prăjituri binecunoscute, care din păcate au potenţial mare de încorporat modificări, ca şi porumbul.


Prăjitura Diplomat nu există ca atare decât în România. În Franţa se vorbeşte despre creme Diplomat. Aceasta conţine creme patissiere, gelatină şi frişcă, sau creme patissiere şi creme Chantilly.

Crema de patiserie (creme patissiere) este cea din ecleruri şi profiterol. Iată reţeta pentru 6 persoane:
1 l de lapte
100 g făină
200 g zahăr
4 gălbenuşuri
125 g zahăr
vanilie
Amestecaţi gălbenuşurile cu zahărul. Bateţi cu tellul până când amestecul se albeşte. Adăugaţi făina şi amestecaţi binişor. Adăugaţi 1-2 pahar de lapte.
Încălziţi laptele rămas, apoi după 4 minute turnaţi amestecul de mai sus şi vanilia. Amestecaţi cu telul până începe să fiarbă şi se îngroaşă. Gata.

În România, rulada diplomat sau prăjiturile diplomat din cofetării şi torturile diplomat de la nunţi sânt odioase şi greţoase tencuieli din prafuri gelatinoase, cu fructe aşezate înşelător doar deasupra.

Tiramisu este poate cea mai denaturată prăjitură, poate pentru că ingredientele ei sînt foarte fine şi elegante. Reţeta autentică cuprinde ouă, cafea, mascarpone şi biscuiţi savoiardi sau pişcoturi, plus cacao pentru pudrat. Numai italienii puteau inventa şi înţelege acest tip de rafinament culinar, căruia nu+i pot admira simplitatea delicată naţiuni mai din topor, cum ar fi francezii şi românii. Aceştia trebuie să-i toarne frişcă, să-i adauge ciocolată cu lapte, sau căpşuni.

Iată o variantă italieneasca:
500 g de mascarpone
80 g de zahăr
4 ouă
250 g savoiardi
1 ceaşcă de cafea tare
1 lingură de Marsala
cacao

Bateţi gălbenuşurile cu zahărul până se albeşte amestecul. Amestecaţi brânza mascarpone cu o lingură până se omogenizează, api turnaţi în ea gălbenuşurile cu zahărul. Bateţi albuşurile spumă, cu un vârf de cuţit de sare. Încorporaţi-le în compoziţie. Amestecaţi cafeaua cu vinul de Marsala, plus două linguri de apă. Scufundaţi pişcoturile în amestec, până se umezesc, dar nu se îmbibă complet.
Pe o tavă puneţi un strat de pişcoturi, acoperiţi cu crema, cu o spatulă, apoi încă un strat de pişcoturi şi unul de cremă. Pudraţi cu cacao şi răciţi la frigider.

Tiramisu din România este maltratat cu frişcă, ciocolată, ba chiar a devenit îngheţată. Cel mai dezgustător este faptul că pute a esenţă de rom de la o poştă, sau are mascarpone înlocuită cu ceva maglavais. Mascarpone este o brânză cremoasă din lapte de vacă, originară din Lombardia. Unele cred că este o cremă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu