i

i

marți, 25 ianuarie 2011

In Bruges, a must see!

Am vazut In Bruges, un film din 2008 cu Colin Farrell, Ralph Fiennes, Clemence Poesy, Brendan Gleeson si favoritul meu Jeremie Renier. Regizor si scenarist este englezul Martin McDonagh. Am dat peste el cautand un alt film in care sa joace Colin Farrell, pe care il intalnisem pentru prima oara in Alexander.

De ce Bruges? Doi asasini de meserie sunt trimisi de seful lor la Bruges, pentru a astepta ascunsi noi instructiuni. Farrell tocmai a dat gres in primul sau job, omorand din greseala si un copil. Cei doi viziteaza muzee. Filmul este la fel de incredibil ca un tablou de Hieronimus Bosch, de exemplu "Judecata de apoi", pe care cei doi o vad la Musee communal. Bruges este un oras neschimbat, un muzeu medieval, un loc unde nu se intampla nimic. Probabil este o metafora a purgatoriului, unde cei doi asteapta sa fie judecati pentru crimele comise. Sau poate filmarile au fost mai ieftine acolo, dupa cum spune Gleeson la un moment dat, cand Farrell il intreaba de ce seful lor a ales sa ii trimita tocmai la Bruges - "sau poate era mai ieftin?"

Dar scenariul eludeaza critica de film, care ca de obicei ar incearca sa descifreze simbolurile, intentiile regizorului sau intelesul. Pur si simplu, este prea mult, prea nebunesc pentru a fi explicat si nici nu e nevoie de asa ceva. In Bruges trebuie vazut. Este cel mai frapant si original film din lume. Este ca si cand ai vizita o tara pe care nu o poti asocia cu nimic, nici cu vreo experienta trecuta, nici cu vreun cliseu turistic. Umorul englezesc este halucinant si orice conversatie din film, fie ea lunga si incadrata intr-un plan static, te tine cu rasuflarea taiata.

Exemple: - How's the film going? (il intreaba Gleeson pe piticul care turna un film pe strazile din Bruges)
- It's a jumped-up Eurotrash piece of rip-off fucking bullshit.
- Like, in a bad way?
sau cind Fiennes, seful celor doi, se duce sa faca rost de o arma la traficantul Yuri:
- An Uzi? I'm not from South Central Los fucking Angeles. I didn't come here to shoot 20 black 10-year-olds in a fucking drive-by. I want a normal gun for a normal person.

Farrell a cistigat mai multe premii pentru rolul sau, insa eu il gasesc putin cam cabotin, asa cum este de exemplu mereu Jerry Seinfeld, desi foarte comic si bun, bineinteles. In schimb, Ralph Fiennes joaca extraordinar. Este cel mai bun rol in care l-am vazut.
Si muzica e speciala. Merita Oscar, fara indoiala. Dar nu sint cele mai bune filme acelea care doar "meritau Oscar"? Go see it!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu