i

i

marți, 18 ianuarie 2011

Zimnicea, un oras din Romania






In dupa-amiaza de ianuarie anormal de calda, cu nori umezi de primavara, orasul Zimnicea arata o mizerie nesfarsita. Noroaie de netrecut, case mai amarate decit in cel mai nenorocit sat si in centru blocuri si cladiri culturale amintind de Phenian. Multe strazi nu sint nici macar pietruite. Si totusi acest oras, cel mai sudic punct din Romania, se afla pe malul Dunarii. Din portul nesemnalizat de nici un indicator se poate trece cu bacul (5 euro pentru o masina si pasager) in Bulgaria, la Svistov.

Nostalgia si frumusetea fluviului sa fie ceea ce ii tine pe locuitori ancorati in saracia si abandonarea din Zimnicea? Nu cred. Aici, pe promontoriul inalt de unde se vede uimitor toata lunca Dunarii, oamenii au locuit mereu, dar locul a cunoscut si epoci mai bune.

La capatul dinspre fosta cetate geto-dacica, vacile negre se intorc de la pascut impreuna cu oi si capre burdusite de scaieti, prin mocirla, de parca ar fi rinoceri. Gunoaiele se intind pe o raza de un kilometru.

3 comentarii:

  1. Salut! Locuiesc in orasul Zimnicea si din fericire pentru mine, nu il regasesc in descrierea ta, Raluca. Ma bucur ca ai ales sa scrii despre cel mai sudic punct al Romaniei, dar te rog data viitoare sa te documentezi mai bine. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar cum este orasul Zimnicea in descrierea unui locuitor al sau? Eu nu am vrut sa ofensez pe nimeni, am descris doar impresia lasata de vizitarea orasului intr-o zi de ianuarie, iar pozele nu sint din alta parte. Dimpotriva, mie imi place locul, si stiu ca are o istorie bogata si impresionanta - de aceea am si fost pana acolo. As vrea sa scriu mai multe despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna! daca ajungi sa cunosti mai bine zimnicea nu este asa din paca nu ai descriso bine zimnicea arata asa pt ca este mai primavara si zampada doar sa topit iar tu ai pozat numai locurile urte despre parcul cel frumos sau despre fantana arteziana dc nai spus nimic tr sa te mai documentezi!

    RăspundețiȘtergere