Imi place sa iau pulsul societatii indirect, nu neaparat citind ziarele sau ascultand radioul, ci frunzarind locuri de pe internet unde este vorba despre cu totul altceva decat anchete sociale.
De exemplu, pentru a intelege cine unde locuieste si cum se misca habitatul, incercati un site de imobiliare. Vanzari case/vile, de exemplu, cu fotografii. Sa vedeti ce prost gust fantasmagoric este raspandit printre proprietarii de case, ce modificari hidoase au adus caselor noii proprietari, crezand ca le aduc "imbunatatiri". Case de la 1900, inalte si luminoase, au usile si ferestrele reduse la jumatate, decoratiile inlocuite cu volume cubice taioase, termopane si usi de fier. Mobila si decoratiunile interioare sint de o stridenta si de o hidosenie care incepe sa formeze deja un nou curent in arta romaneasca: kitchul parvenit cocalaresc.
Agentii imobiliari nu au nici o notiune de stil, sau infloresc descrierea imobilelor cu buna stiinta: am vazut mai multe "vile brancovenesti" de vanzare, care in realitate sint niste case soldane de mahala, din anii '20.
Ce este cel mai grav si trist este ca majoritatea caselor sint case "demolabile". Nimeni nu mai cumpara o casa de epoca pentru a locui in ea, ci pentru a o demola si a construi in locul ei un bloc.
Cei care ar vrea sa poata locui intr-o casa , fie ea micuta, antebelica, cei care pot aprecia farmecul unei case de la 1920 sau 1930, nu isi pot permite, deoarece in tara asta oamenii educati si de bun gust nu au bani sa cumpere case, cu putine exceptii.
Am impresia ca agentiile imobiliare considera jenant sa puna in vanzare "case batranesti", de aceea adauga neaparat si precizarea ca sint "demolabile" sau "mansardabile". Exista la detalii care ar putea atrage clientii poarta cu telecomanda, curte betonata, scara interioara (chiar daca e ca nuca in perete), numar mare de camere (chiar daca mici si intunecoase).
La preturi, alte fenomene. nici cea mai nenorocita casa nu scade sub 100.000 euro. Iar case superbe, solide, mari, sint lasate in paragina, in asteptarea demolarii, dupa ce au fost luate pe nimic de oamenii noi care ne conduc, parveniti semi-analfabeti de politicieni si mafioti.
imi place cum scrii
RăspundețiȘtergereMultumesc, e dragut din partea ta.
RăspundețiȘtergereMi-ar plăcea să pot scrie ceva numit 1001 motive pentru a rămâne şi a trăi frumos în România. Dat fiind că nu sunt în această situaţie voi lansa doar un îndemn: să nu emigrezi până când n-ai admirat clădirile frumoase din România!
RăspundețiȘtergere