i

i

duminică, 20 februarie 2011

Reţeaua de socializare

Am văzut The Social network (Reţeaua de socializare), tot la MŢR. Este povestea firmei Facebook, în care se vede cine a venit cu ideea, cine cu banii, cum s-au ciocnit în justiţie interesele diferiţilor participanţi şi cam ce a rezultat în final. Mark Zuckenberg, student la Harvard, reuşeşte să creeze această interfaţă şi in sase ani să devină cel mai tânăr miliardar. Mi-au ramas urmatoarele impresii, analitic vorbind:

Există o elită care poate schimba, care poate creea, acolo viata este în mâinile lor, acolo se trăieşte. Noi doar vietuim de pe o zi pe alta, în urma celor care dau direcţia. Noi folosim cu toţii ceea ce alţii crează . Noi sîntem un fel de plevuşcă, iar ei sunt balena.

Oricât de puternic, de bogat, de în miezul lucrurilor te afli, distracţiile rămân cam aceleaşi: alcool, droguri, femei minore, disco, orgii.

Mi-a lăsat un gust amar felul în care erau văzute femeile în acest film. Nişte gâsculiţe numai bune să te distrezi cu ele, care nu înţeleg prea multe şi care sînt dispuse la orice. Oricum, ele nu luau parte la nici un proces creativ, este vorba de o lume a bărbaţilor unde se întămplă toate. Femeile doar asistă, pe locuri de figuraţie mai mult sau mai puţin bine plasate.

Filmul are un ritm extrem de alert, milioanele se fac dintr-o fandare şi o clipire, trebuie să înţelegi totul pe loc, regizorul vrea să sugereze viteza în care se dezvoltă domeniul, dar totul este foarte obositor. Totuşi imaginea este bună, cadrele, atmosfera dovedesc maiestrie.

Am şi mai multe întrebări. De ce tot mobilierul şi decoraţiunile erau de la Ikea? E vreun mesaj subliminal aici?

Si pana la urma, cum se fac bani din Facebook, daca nu din publicitate?

Scenariul ne arata că pe Mark nu-l interesează banii şi că toată aventura a pornit de la faptul că dorea să o impresioneze pe prietena lui,care l-a părăsit, sau să se răzbune pe ea. Şi totuşi, multe miliarde pentru cineva care nu dă doi bani pe bani.

Facebook este o armă puternică, oare chiar un singur om a inventat această maşină cu potenţial atăt de enorm?

Şi de ce Zuckenberg l-a scos pe asociatul iniţial din afacere, pe singurul lui prieten? Din răzbunare?

Finalul este moralizator. Zuckenberg asteapta ca fosta lui prietena, care inca il mai obsedeaza, sa ii dea accept la cererea de prietenie pe Facebook. Si-a pierdut singurii prieteni adevarati, dar a castigat alti 500 de milioane...

Pana una alta Hollywoodul si spectatorii sai raman cu morala, iar proprietarii Facebook cu banii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu