i

i

joi, 29 septembrie 2011

Cofetăria Liliana

La noi în cartier a supravieţuit şi o duce bine-mersi o cofetărie din vremurile odioase. Se numeşte cofetăria Liliana şi se află lângă o altă relicvă, care prin miracol nu s-a desfiinţat, magazinul Ana Gabriela.

Ce le mai place bucureştenilor să stea la coadă! Câtă încredere au în vânzătoarele în bluze albe, coafate şi cu aurul pe degete, care se calcă pe picioare ca să le îndese amandine şi prăjituri Corina pe cartoane sau să le cântărească fursec şpriţat sau fondante ca piatra.

Decorul cofetăriei este atât de urât, că şi la poştă mă simt mai în largul meu. Jaluzele verticale albastre, mese de nichel, decor din ciment cu bucăţele de marmură prinse în el. O culme a nostalgiei, cupele din inox pentru îngheţată , probabil din zestrea cofetăriei comuniste, paharele cu frişcă naturală şi "tortuleţele" amandină sau Violeta. Cum, Violeta, acea transformare mov a amandinei, care mie mi se părea o culme a luxului din zahăr.

Produsele sînt îngrămădite unele în altele, pereţii sînt bucşiţi cu rafturi ticsite, de la alune şi ciocolate la portocale decojite, şampanie roz pentru copii şi rahat, să vadă clienţii abundenţa, să se sature şi ei după anii de margarină pe sub mână.

Miroase puternic a aditivi alimentari şi nu lipsesc nici ghivecele cu flori anemice. Nu sînt niciodată mai puţin de 10 persoane la coadă şi aglomeraţia mare e la ora ieşirii de la muncă, când gospodine în drum spre casă mai adaugă şi o sacoşă cu fursecuri sau savarine la cele 3 cu roşii şi pâine.

De prisos să spun că dulciurile perpetuează tradiţia prăjiturilor ieftine, pîine goală însiropată, cremă multă şi greţoasă, spîrcuri decorative, ciocolată nedigerabilă, cleioasă, plină de margarină, vanilie artificială, porceală. Ce succes!

26 de comentarii:

  1. Cea care a scris acest articol,este o mare tampita,careia totul ii pute in Romania.Au unii niste aere,niste fitze,niste ifose, de zici ca i-a facut ma-sa direct in poala vreunui magnat multi miliardar....si cand te gandesti ca poate n-au realizat nimic in viata lor. Ma intreb care o fi contributia lor la progresul acestei tari ? Am mai fost si noi si pe la altii,nu e totul ca-n povesti.E doar o iluzie si nu sunt toate ptr. toata lumea. Bine ca exista acea cofetarie,bine ca-i apreciata, ca de aceea e coada,bine ca e plina.....ar fi fost mai bine sa nu existe ...sa fii tu satisfacuta !Nimeni nu poate spune ca nu e loc si de mai bine,dar sa fim realisti, nimeni nu pretinde ca acea cofetarie e una de lux. E o cofetarie de cartier !Tu moftangioaico,ce ai cautat acolo,daca pretentiile tale sunt atat de inalte ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti dreptate! Daca-i pute acea cofetarie, de ce a intrat in ea? Este cea mai buna cofetarie din Bucuresti! Cu ingrediente naturale!

      Ștergere
    2. Este intradevar singura cofetarie din Bucuresti care respecta retetele de odinioara ,dar ce sa vezi ,poate fatuca e din epoca noua obisnuita cu luxul si prafurile cu care sunt preparate prajiturile din ziua de azi.

      Ștergere
    3. Locuiesc in zona,si cumpar de la Liliana de 20 de ani! Iar in tot acest timp,nu a existat vreo data in care sa fi fost dezamagita. Toate produsele sunt mereu proaspete,cu ele am crescut si eu ,au crescut si copiii mei,deci hai sa nu mai denaturam......doamna daca nu a fost multumita,de ce nu cumpara de la Athene Palace sau Dorobanti??...

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi amintești de o tipa de la televizor care critica pe toată lumea:Dana B. Aia are ce are cu femeile care muncesc și nu trăiesc pe spinarea unor smecheri cu bani. Ca și ea, femeile care se ocupa de familie sunt gospodine, grase, etc, cum ii vine pe la gura.. Gura de mahala ca și în cazul dumitale

      Ștergere
  3. Ha ha, glasul frustrării, anonime...hai că am râs. Vezi că nu se pune virgulă între subiect şi predicat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti o maaaaare TAMPITA !!

      Ștergere
    2. Am mâncat și prăjituri de "fițe" și nu am dat peste nas oamenilor care nu-și permit sa plătească pe 3 eclere 50 lei. Dacă erați o doamnă alta ar fi fost abordarea.

      Ștergere
  4. de la Cofetara Liliana , am cumparat torturi foarte gustoase...

    RăspundețiȘtergere
  5. Haoleo, ai jignit rumunii, bre. Vezi ca acuma sar la jugulara cu furci, cu topoare, cum au invatat ei in cei 3 ani de acasa, mo! E plin de anonimi in tara asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Matale ești un pseudo-anonim, care se vrea spiritual... Dacă nu vezi mitocănia celei care împroașcă cu noroi, înseamnă că ești ca ea.

      Ștergere
  6. Hahaha. Doar fursecurile cu stafide de la Liliana sa mai justifice imbulzeala si asteptarea. De inmuiat in cafea. In rest, prajituri hidoaso-cremoase, vinzatoare acre in halatel si gauri in gresie. Progresu', progresu'.Recomand cu caldura initiativa cofetareasca privata Constance (in zona) si tortul Amarena. Ca sa nu zic ca n-am facut ceva pentru tara asta. Coana Napoila Retrograda.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut!
    Eu cumpar de mult timp de la cofetaria Liliana si au pe departe cele mai gustoase prajituri. Niciodata nu am simtit miros de "aditivi alimentari", ci din contra grustul prajiturilor este foarte natural. Ok, decorul interior si atitudinea vanzatoarelor lasa uneori de dorit, insa produsele sunt foarte bune..Inclusiv inghetata, acum pe timp de vara!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arta curata frantura de blog a domnisoarei Raluca.. Probabil ca este o domnisora cool si green care o arde raw vegan, merge cu bicicletuta si participa la evenimente urbane de nisa.. Hahaha.. Ii urez sa ai parte de manele, gratare pe margini de drum si de tot ceea ce mi-a demonstrat ca merita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Ii pute tot ce-i romanesc! Sa ne lase, sa manance gunoaiele pe care le gateste ea!

      Ștergere
  9. Prajiturile de la Liliana sunt foarte bune. Puteti sa faceti comparatie cu orice cofetarie din tara. Nicaieri nu se gasesc prajituri mai bune, nici in centrul Bucurestiului.
    Une mai gasesti frisca naturala?

    RăspundețiȘtergere
  10. Ha, ha ,ha, ce gluma buna! La Liliana sunt cele mai bune prajituri, nicidecum cu aditivi.Domnisoara Raluca, cunsti doar gustul prajiturilor din Mall?!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am fost astazi la Cofetaria Liliana de la intersectia Ion Mihalache cu Turda.

    Am vazut personal cum vanzatoarea a pus bagat unghiile murdare in prajitura pe care o punea pe carton. Aceleasi maini cu care incaseaza banii.

    Am refuzat prajiturile si i-am atras atentia, dar era mirata: probabil ca asa se procedeaza acolo.

    RăspundețiȘtergere
  12. cofetaria arata cam ca pe vremuri, dar prajiturile sunt bine facute, au gusturi diferite, nu ca la Ana din coltul strazii mele, unde arata diferit dar au acelasi gust, indiferent cat de fițoase ar fi. Nu cred ca ar fi atâtea persoane la coadă daca ar vinde lucruri de nimic(nu ar fi atatia tampitzi după părerea Ralucăi de mai sus).

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani !
    Prajiturile de la cofetaria Liliana sint bune.
    Toata cofetaria aia are ceva nostalgic.
    Cumparam de-acolo pe la sfirsitul anilor 90 cind lucram in zona.
    Mergeam in pauza de masa la cofetarie. Pe linga prajituri cumparam si alune vrac (la kg) - si zau daca mi s-a intimplat vreodata sa fie rincede. Cu alunele care se vind la supermarket e o loterie.
    A fost ultima dorinta a celui mai bun prieten sa mergem la cofetaria Liliana sa mincam inghetata. Din cupele alea "de otel".
    Mai ajung poate de doua ori pe an, retetarul s-a mai schimbat, cozile parca s-au mai micsorat. Si vinzatoarele au imbatrinit si ele.
    Pot sa-mi imaginez ca sint oameni carora nu le place. Dar asta n-ar trebui sa fie o problema: Bucurestiul are cite ceva pentru fiecare gust.
    Cind ajung pe-acolo imi sun prietenii sa-i intreb: sint la cofetaria Liliana, vreti sa va cumpar ceva? DA, savarine, amandine, mascote si prajitura Hamburg cu struguri in alcool.
    Retetar stravechi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Si apropos: am ajuns sa scriu aici un comentariu pentru ca am cautat pe google sa vad daca e deschis azi, 1 ianuarie 2018 la cofetaria Liliana.
    7 ani dupa articolul asta negativ cofetaria pare sa functioneze bine mersi.

    RăspundețiȘtergere
  15. De când nu se mai poarta vintage? Dacă eram la Paris, într-o cofetărie de pe bulevardul Charles de Gaulle se schimba treaba! Asa sunt unii... arunca la gunoi vechiul, ca să realizeze mai apoi ca au greșit.

    RăspundețiȘtergere
  16. Si uite asa isi dovedesc romanii ca au ajuns o colonie de retarzzi. Păcat de o generație tânără care nu cred ca va reusi sa faca ceva cu tara asta , cât mai putem încă sa zicem ca e tara.

    RăspundețiȘtergere
  17. O cofetrie excelenta. Nu sunt adeptul dulciurilor in mod frecvent, dar de sarbatori si pentru sarbatoriti este alegerea mea nr 1. Nu v-au dat o amandina gratuita sa-i faceti review si v-ati suparat? Cu tot respectul doamna/dra., dar acest articol al dvs. este un mare rahat. Il puteti folosi la proprii cozonaci.

    RăspundețiȘtergere